пʼятницю, 6 листопада 2015 р.

З ювілеєм, рідна школо!!!

У 2015 році Старокостянтинівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 відзначає 110 років із дня заснування, 50 років, як відкрилися двері навчального закладу на вулиці Острозького, 40.



На перехресті  доріг, 7 вітрів,

Часів минулих, прожитих років,
Є місце, де в усьому незабутнє:
Країна, що народжує майбутнє.
В ній перше слово і вітання,
В ній завжди зустріч і прощання,
Це оберіг дитинства, 
Що ніколи не згаса,
У ньому нашого життя невичерпна душа!



А починалося все в 1905р. з невеличкого приміщення, якого вже й сліду немає в м.Старокостянтинові. Гімназія, що її відкрив пан Соколовський, прийняла на навчання біля тридцяти дітей. Через 2 роки її власник збанкрутував, і над гімназією нависла загроза закриття. Проте, через деякий час, гімназисти буди переведені в приміщення, викуплене громадою, яка пройнялася клопотами навчального закладу. Тоді ж виникла думка про будівництво нової гімназії. Бувший фурман багатого поміщика, що проживав у володінні Замчисько, пан Тройнер, збудував нове приміщення у 1909р. власним коштом і утримував гімназію до 1911р.

У 1911р. гімназію закривають, бо смотрителю не вдалося добитися її переведення на державне утримання, а коштів, одержаних як плата за навчання від гімназистів, не вистачало. Проте, на вимогу громади, міська Дума змушена була порушити клопотання про відкриття гімназії, подальше її існування на правах казенних з 1912р. З цього часу і до 1920р. – настав період Ренесансу для  навчального закладу, час бурхливого розвитку і становлення.

Та вже з 1921 року наступає час реорганізації – спочатку в соціально-економічну, а через 2 роки – в семирічну трудову школу. Через десятиліття заклад назвали середньою українською школою міста. Перший її випуск відбувся в 1935 році. З 1946р. – перша школа – єдиний середній навчальний заклад, де викладання ведеться українською мовою.

У 1964р. у місті закладено фундамент для будівництва нового типового шкільного приміщення у центрі міста. І вже у листопаді наступного року школа святкувала своє новосілля.
  
Вона була юною, гарною, затишною, в ній пахло фарбою, новими меблями. В ній вчили розумному, доброму, вічному. Протягом п’ятдесяти років вона зростила, навчила й виховала понад 5000 випускників.

Немає коментарів:

Дописати коментар